BankGiro Loterij verlengt steun aan musea

De BankGiro Loterij verlengde haar steun aan zeven culturele organisaties. Naast de vier Rijksmusea (het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum, het Mauritshuis en het Kröller-Müller Museum) ontvangen ook Vereniging Rembrandt, het Rijksmuseum van Oudheden en de TwentseWelle de komende jaren weer structureel steun voor aankopen en het toegankelijk maken van de collectie.

Cultuurloterij
De BankGiro Loterij steunt instellingen en initiatieven die werken aan cultuur en behoud van cultureel erfgoed in Nederland. Dankzij haar deelnemers kon de BankGiro Loterij uit de inleg in 2012 ruim 64 miljoen schenken aan meer dan zestig musea en andere culturele instellingen in Nederland. Hiermee kunnen zij bijvoorbeeld belangrijke kunstwerken aankopen, die een bijzondere aanvulling zijn op hun collectie, of restauraties verrichten.

Aanwinsten
Het Van Gogh Museum ontvangt sinds 1998 bijdragen van de Bankgiro Loterij en heeft daarmee belangrijke schilderijen, tekeningen en prenten kunnen verwerven. Voorbeelden daarvan zijn Knotwilg van Vincent van Gogh (2012), Vrouw op de Champs-Elysées bij nacht van Louis Anquetin (2010), Montmartre in de regen van Pierre Bonnard (2009), Uitzicht vanaf een balkon van Gustave Caillebotte (2003), De pier van Boulogne-sur-Mer van Edouard Manet (2002), Molens in het Westzijderveld bij Zaandam van Claude Monet (2001) en Portret van Guus Preitinger van Kees van Dongen (1999).