Houtsneden Lepère en Guérard

Verrijking prentencollectie

Het Van Gogh Museum verwierf twee kleurenhoutsneden, Le Palais de Justice, vu du Pont Notre-Dame uit 1889 van Auguste Lepère (1849-1918) en Effet de neige uit 1890-1892 van Henri Guérard (1846-1897). De kunstenaars, van wie het museum al prenten in andere technieken had, behoren tot de belangrijkste vertegenwoordigers van de kleurenhoutsnede in het fin de siècle. De aanwinsten zijn een verrijking van de prentencollectie van het Van Gogh Museum, waarin kleurenhoutsneden tot voor kort nauwelijks vertegenwoordigd waren. Het museum beheert zo’n 1.500 prenten uit deze periode. In navolging van Vincent van Gogh en zijn broer Theo heeft het museum al vanaf het begin prenten verzameld, eerst nog op bescheiden schaal. Sinds de verwerving van een belangrijke prentenverzameling in het jaar 2000 is het Van Gogh Museum actief in het verzamelen van prenten uit het fin de siècle. Daarnaast wordt er intensief onderzoek gedaan naar de collectie.