Jongenskopje Van Gogh voor het eerst te zien

Omdat Van Gogh aan het werk ruim acht maanden duurde, werden halverwege de werken op papier vanwege hun lichtgevoeligheid gewisseld met andere. Dit bood bezoekers de gelegenheid om een groot aantal prachtige, slechts zelden getoonde tekeningen uit de collectie van het museum te zien. Heel bijzonder was ook het Jongenskopje van Van Gogh uit een particuliere collectie. Dit vroege en tot voor kort onbekende werk was zelfs nog nooit eerder tentoongesteld.

Bruiklenen
Ook diverse bruiklenen werden vervangen. De Zonnebloemen uit The National Gallery, dat de afgelopen maanden naast de versie uit het Van Gogh Museum hing, ging begin september terug naar Londen. Bijzondere bruiklenen die werden toegevoegd waren Van Goghs De slaapkamer en De drinkers (naar Daumier), beide van The Art Institute of Chicago, en Gemaaid gras met treurboom uit een particuliere collectie, en drie topstukken van Paul Gauguin uit het museum Ordrupgaard in Charlottenlund, Denemarken: De wijnoogst in Arles (‘Menselijke ellende’), Landschap in Pont-Aven en Blauwe bomen, Arles.