Zelfportret Van Gogh in 10.000 zonnebloemen en gerbera’s

Het Museumplein werd versierd met een reusachtig kunstwerk van 10.000 zonnebloemen en gerbera's. De 80 m2 grote compositie liet Van Goghs befaamde zelfportret op een verrassende manier zien. De bloemen, afkomstig uit Israël en Nederland, moesten de pixels van het schilderij voorstellen. Ruim dertig mensen werkten drie dagen bijna non-stop om de enorme installatie te realiseren.

Langlopende samenwerking
Initiatiefnemer Shell Nederland ontwikkelde dit kunstwerk om zijn langlopende samenwerking met het Van Gogh Museum te vieren. Acht jaar lang verrichten zij onderzoek naar de werkwijze van de kunstenaar. De resultaten hebben onder andere inzicht gegeven in hoe de collectie van Van Gogh het beste kan worden onderhouden. Shell Nederland is als Partner in Science van het Van Gogh Museum betrokken bij veel ontdekkingen over de technieken en materialen die Van Gogh voor zijn schilderijen gebruikte. Het onderzoek werd afgesloten met de tentoonstelling Van Gogh aan het werk, waar de bezoekers konden zien en ervaren hoe Van Gogh leerde en werkte en zich in tien jaar ontwikkelde tot een uniek kunstenaar met een imposant oeuvre.